NASA araştıracak: Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam var mı?

Posted by

California’daki Jet Tahrik Laboratuvarı’nda (JPL) yapılan çalışmalarda, Europa’nın çekirdeği, taşlı yapısı, okyanusları, buz katmanı ve ince atmosferi inceleyecek uzay aracına gerekli aygıtların montajı tamamlandı.

Europa Clipper, Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşamın varlığını araştıracak. Uzay aracı, Europa’nın çekirdeği, taşlı yapısı, okyanusları, 15-25 kilometre kalınlıkta olduğu tahmin edilen buz katmanı ve ince atmosferini inceleyerek uyduda yaşam bulgusuna dair ipuçları toplayacak.

Europa’nın ince atmosferi, Dünya’daki atmosfer basıncının 100 milyarda 1’ine sahip. Mikrometeorlar, bu ince atmosfere çarparak uydudan buz ve toz parçacıklarını uzaya saçıyor. Bilim insanları, Europa’nın atmosferini inceleyerek yer altından su buharı çıktığı teorisini destekleyecek bilgi toplamayı umuyor.

Uzay aracında, Europa’nın okyanuslarındaki tuzlu suyun elektrik iletkenliğiyle oluşan veya indüklenen manyetik alan ölçümleri için manyetometre ve yüklü plazma taneciklerini ölçecek başka bir aygıt bulunuyor.

Bilim insanları, misyon sırasında, atmosferindeki gaz ve tozların ölçümü için kütle spektrometresi, atmosfer dinamiklerinin tespiti için ışık spektrometresi ve buz katmanının altında su varlığının araştırılması için radar da kullanacak.

Uzay aracında ayrıca, termal emisyon görüntüleme sistemi, yüzey toz ölçüm cihazı, yerçekimi verilerini toplayacak radyo aygıtı ve iletişimi sağlayacak telekomünikasyon aracı bulunuyor.

Ekim 2024’te Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak Europa Clipper uzay aracının 2030 yılında Jüpiter sistemine ulaşması ve 4 yıl boyunca Jüpiter’in yörüngesinde dönmesi planlanıyor.

Jüpiter’in yörüngesindeyken 49 kez Europa’yı teğet geçmesi öngörülen uzay aracı, bilimsel çalışmalar için bünyesindeki 9 aygıtı kullanarak uyduyu haritalandırmak için ölçüm ve görüntüler toplayacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir